Dlaczego miód powinien gościć w każdym domu?

Kraina mlekiem i miodem płynąca

W niektórych domach miód pojawia się jedynie w okresie jesienno-zimowym, kiedy niesprzyjające warunki atmosferyczne i sezon grypowy dają się solidnie we znaki. Wówczas sięgamy po ulubioną herbatę, dodajemy kilka kropel cytryny oraz łyżkę miodu, licząc na to, że wszelkie objawy przeziębienia znikną jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Właściwości lecznicze faktycznie należą do tych z grupy cudownych, aczkolwiek wielokrotnie sami pozbawiamy miód jego właściwości, nieumiejętnie się nim posługując. Jak wobec tego dobrze korzystać z miodu, aby móc w pełni czerpać z jego cudownej siły i jaki miód będzie najlepszym wyborem?

Miód. Jak z niego w pełni korzystać?

Właściwości lecznicze miodu znane są od stuleci, ale on wciąż potrafi zaskoczyć, kiedy już myślimy, że wszystko o nim wiemy i niczego nie trzeba nam tłumaczyć. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że miód dodawany do herbaty bezpośrednio po zalaniu naparu wrzątkiem, prawie zupełnie traci swoje właściwości, pozostawiając jedynie charakterystyczny smak. Aby móc cieszyć się zdrowotnymi walorami miodu, powinniśmy dodawać go do herbaty, gdy ta osiągnie nieco ponad czterdzieści stopni Celsjusza. W przeciwnym wypadku zadbany wyłącznie o smak naszego naparu. Miód to produkt, którego przeznaczeniem jest powstawanie w warunkach zupełnie naturalnych, a oznacza to, że wszystko, co tylko z wyglądu przypomina miód, a nie zostało wytworzone przez pszczoły właściwe lub błonkówki, nie jest miodem, a jego atrapą. Wybór jest ogromny, ale można śmiało podzielić miód na dwie kategorie – krupiec, czyli miód w formie skrystalizowanej i bardzo gęstej oraz patoka, czyli miód w postaci płynnej. Dlaczego miód jest tak drogocennym płynem dla naszego zdrowia?

Zobacz także:  Korzyści wynikające z czytania składu produktu

Miód oraz jego właściwości lecznicze

Najczęściej stosujemy miód, kiedy borykamy się z kaszlem lub przeziębieniem, chociaż wpływ miodu w tym wypadku budzi największe wątpliwości. W wielu dyskusjach podejmowano umiejętność miodu a propos zwalczania zarówno lekkich infekcji, jak i silnych przeziębień i w zasadzie trudno mówić o dojściu do jakiegokolwiek porozumienie. Zdania są najzwyczajniej w świecie mocno podzielone. Zaobserwowano jednak, że regularne spożywanie miodu może mieć znaczący wpływ na poprawę funkcjonowania układu krążenia, a także na regulowanie pracy serca. Niezależnie od rodzaju, każdy miód jest źródłem fruktozy oraz glukozy, dlatego można go swobodnie stosować zamiast cukru, który słusznie nazywany jest białą śmiercią. Ze względu na dużą zawartość fruktozy oraz glukozy, miód uaktywnia i usprawnia pracę jelit, pomagając również uniknąć dokuczliwych zaparć i przyspieszając proces metabolizmu. Entuzjaści zdrowego trybu życia powinni szczególnie zadbać o to, aby w ich domach nigdy nie zabrakło tego cudownego specyfiku. Jest fantastyczną opcją alternatywną dla cukru, ale w przeciwieństwie do niego nie powoduje takiego spustoszenia w naszym organizmie. Wręcz przeciwnie. Prawdziwy miód to substancja o właściwościach antybakteryjnych. Ze względu na obecność inhibionów jest dobrym partnerem w zapobieganiu różnym dolegliwościom.

Zobacz także:  Diety cud - wszelkie źródło problemów

Czy rodzaj miodu ma znaczenie?

Jeżeli kupujemy miód wyłącznie dla jego smaku, to z pewnością mniejszą wagę przywiążemy do jego właściwości zdrowotnych. Każdy naturalny miód jakieś posiada i tyle być może nam wystarczy. Inaczej sytuacja przedstawia się w przypadku osób, które borykają się z konkretnymi dolegliwościami i chcą dobrać najlepszy gatunek miodu, które w pewnym stopniu zredukuje objawy lub skutki dolegliwości. Miód gryczany charakteryzuje się wyjątkowo ciemną barwą i dosyć intensywnym aromatem. Jest zalecany szczególnie osobom narażonym na choroby miażdżycowe oraz problemy związane z nadciśnieniem, a to ze względu na dużą ilość flawanoidów, które świetnie sobie radzą z takimi problemami. Osoby narażone na wyjątkowo duży wysiłek fizyczny powinny zdecydować się na miód akacjowy, który jest bogaty w węglowodany, ale dostarcza także wielu niezbędnych witamin z grupy B. Osoby borykające się z dokuczliwym kaszlem powinny zastanowić się nad kupnem miodu spadziowego, który cieszy się wysoką zawartością enzymów, aminokwasów, białka oraz szeregu pierwiastków, które nasz organizm z chęcią przygarnie, by zrobić z nich świetny pożytek. Równie wielką renomą cieszą się miody wielokwiatowe, które wytwarza się z nieokreślonej ilości kwiatów. Taka mieszanka na ogół daje efekt miodu o jasnej barwie, ale ze względu na sezonowość, każdy miód wielokwiatowy posiada odmienny skład i stosowany jest w odmiennych sytuacjach. Latem miody kwiatowe stanowią doskonałą ochronę dla alergików, niwelując znacząco objawy alergii.

Zobacz także:  Sposoby na zdrowsze odżywianie dla zabieganych
[h5]Miód, który kosztuje fortunę[/h5]

Coraz większym zainteresowaniem cieszy się miód Manuka, który został okrzyknięty jednym z najdroższych i najzdrowszych na całym świecie. Faktycznie, jego cena znacznie przewyższa nasze rodzime miody, ale to szaleństwo ma swoje uzasadnienie. Manuka cieszy się bowiem największą ilością substancji antybakteryjnych i wobec tego jest najzdrowszy. Znacznie ciekawszym gatunkiem jest miód elficki. Ten nietypowy miód trafił na podium i wygrał pierwsze miejsce w kategorii najdroższych miodów świata. Bajońska suma, jaką trzeba uiścić w zamian za maleńki słoiczek przyprawia o zawrót głowy. O co tyle hałasu? Miód elficki pozyskuje się w jaskini, w której mieszkają pszczoły, znajdującej się na terenie Turcji i jest to jedyne miejsce na świecie, w którym można go znaleźć. Po raz pierwszy wydobyto go na początku dwudziestego pierwszego wieku i właśnie wtedy sprzedano kilogram owego miodu za zawrotną kwotę czterdziestu pięciu tysięcy euro. Trzeba przyznać, że Elvish, czyli elficki miód nie jest produktem na każdą kieszeń, ale podobno jak żaden inny, bogaty jest w niezwykle wysoką ilość substancji zdrowotnych.

Comments are closed.