Jak znaleźć substytuty naszych ulubionych produktów?

Czym zastąpić słodycze, żeby zadbać o zdrowie?

Zrezygnowanie z ulubionych przysmaków nie przychodzi łatwo i z pewnością nie należy do zadań przyjemnych. Kiedy jednak na szali znajduje się nasze zdrowie, a właśnie postanowiliśmy wprowadzić radykalne zmiany, być może warto się głębiej nad tym zastanowić? Wbrew pozorom zmienianie nawyków żywieniowych może być całkiem przyjemnym zajęciem, a nowe odkrycia sprawią, że odczujemy nie tylko ulgę w kontekście zdrowotnym, ale także całkiem sporo satysfakcji. Wiele wskazuje na to, że największym problemem w przypadku sporej części społeczeństwa jest zrezygnowania ze słodyczy. Można powiedzieć, że silne uzależnienie od cukru bywa nie lada problemem, a w obliczu wprowadzenia zdrowych zmian – katastrofą nie z tej ziemii.
Jak na przykład cieszyć się smakiem porannej kawy bez kilku łyżeczek cukru? Przecież smak zielonej herbaty trzeba nieco załagodzić i osłodzić. Pretekstów nie brakuje. Istnieje jednak rozwiązanie, które sprawi, że nasze wyrzeczenie stanie się mniej dotkliwe, a nie wystawimy przy okazji zdrowia na szwank. Stewia. Ta cudowna roślina uprawiana głównie w Ameryce Południowej i Ameryce Środkowej w wielu kręgach już zyskała miano zdrowego substytutu cukru. Dostęna jest zarówno w formie płynnej, jak i w tabletkach, a w przeciwieństwie do cukru oraz sztucznych słodzików, nie wpływa niekorzystnie na nasz organizm. Dzięki niej unikniemy również częstych wizyt u stomatologa, bo skutecznie zapobiega powstawaniu próchnicy, w przeciwieństwie do swojego „prototypu”, który w tej kwestii sieje wyłącznie spustoszenie. Stewia cieszy się również dosyć sporą zawartością witaminy C i skutecznie reguluje ciśnienie. W smaku nieco odbiega od tego, do czego przyzwyczaił nas cukier, natomiast do smaku tej niezwykłej rośliny można przywyknąć. Potem pozostaje już tylko cieszenie się wyśmienitym zdrowiem.

Zobacz także:  Przyprawy i ich znaczenie dla naszego zdrowia

Suszone owoce zamiast ciastka

Bywa tak, że bez słodkości ciężko nam przetrwać dzień. Organizm się domaga i basta. Ludzie uzależnieni od cukru znajdują się w wyjątkowo kiepskiej sytuacji. Przecież seans filmowy bez ulubionych ciastek lub chipsów to seans skazany na porażkę. Niemniej, warto rozejrzeć się na zamiennikami, które wpłyną pozytywnie na nasz organizm, zaspakajając jednocześnie nasze potrzeby. Rynek i w takiej sytuacji wychodzi nam naprzeciw, proponując, np. chipsy z suszonego jarmużu! To jedno z najzdrowszych warzyw liściastych zawiera bardzo dużo witamin i mikroelementów, a w postaci chrupiących chipsów staje się idealną przekąską i zaspokoi oczekiwania nawet największych łakomczuchów. Jego skład znacząco różni się od zwykłych ziemniaczanych chipsów, których opakowanie ledwie wystarcza na pełny opis zawartych chemicznych substancji. Jarmuż to synonim zdrowia, źródło witaminy K, witaminy A, flawanoidów oraz kwasu foliowego. Jeżeli warzywa do nas nie przemawiają z taką samą siłą, co ich słodkie odpowiedniki, to warto zaryzykować i wypróbować chipsy z suszonych jabłek lub chipsy bananowe. Jakkolwiek banany nie byłyby kaloryczne, to i tak stanowią znacznie lepsze rozwiązanie niż paczka zwykłych chipsów.

Zobacz także:  W którym panstwie jest najzdrowiej?

Jak można zastąpić masło?

Kuchnia polska w szczególności słynie z potraw o dosyć wysokiej zawarości tluszczów. Masło pojawia się zarówno w daniach na gorąco, domowych wypiekach, a jakby tego było mało – na kanapkach. Masło króluje. Zwolennicy zdrowego odżywiania się znaleźli jednak doskonały substytut, który z pełnym powodzeniem może wyprzeć masło jako główne źródło tłuszczu. Awokado to owoc, który początkowo hodowany był wyłącznie w Ameryce Południowej. Dzisiaj jest produktem powszechnie dostępnym i warto z tego faktu skorzystać. Jest wyjątkowo tłustym i kalorycznym owocem, ale właśnie z tego względu znalazł szerokie zastosowanie w kuchni, wypierając mniej korzystne dla zdrowia tłuszcze. Wiele osób przekonało się już do wypieków domowych na bazie awokado. Ze względu na wysoką zawartość potasu jest owocem, które usprawnia pracę mózgu, a także przyczynia się do zapobiegania chorobie Alzheimera oraz demencji starczej. Spożywanie awokado poprawi również nasz układ immunologiczny, a także ureguluje poziom cholesterolu. Badania wskazują, że spożywanie awokado przyczyni się również do polepszenia naszego samopoczucia, a to za sprawą czynnych substancji, które uaktywniają i wzmagają produkcję hormonów szczęścia. Warto wobec tego wymienić zwykły tłuszcz na taki, który nie dość, że dostarczy mnóstwa witamin, to jeszcze sprawi, że będziemy szczęśliwi.

Zobacz także:  Wegetarianizm - diety, z których można czerpać garściami

Czy warto rezygnować z kawy?

Dla prawdziwego kawosza dzień bez kawy to dzień absolutnie stracony. Kawa to rytuał, solidna dawka energii z samego rana oraz charakterystyczny aromat, który towarzyszy nam w najmilszych momentach dnia. Nadmierne spożywanie kawy może jednak znacząco wpłynąć na nasze zdrowie i to niestety na naszą niekorzyść. Wielu osobom ze względu na dolegliwości zdrowotne zaleca się ograniczenia picia kawy do minimum. To trudne zadanie dla entuzjasty kawy, ale warto również w takiej sytuacji zastanowić się nad zamiennikiem, który dostarczy podobnej dawki energii i obudzi nas z samego rana. Tutaj z pomocą nadciąga Yerba Mate, czyli niezwykła herbata przyrządzana z gałązek oraz liści paragwajskiego ostrokrzewu. W przeciwieństwie do kawy może pochwalić się niezwykłym wachlarzem właściwości zdrowotnych, ponieważ pomaga w walce z nadwagą, ma działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne, ale zapobiega również cukrzycy. Z perspektywy zdrowia jest wobec tego idealnym substytutem kawy, który wszedł na salony wraz z programem Wojciecha Cejrowskiego. Można śmiało powiedzieć, że polski podróżnik i dziennikarz rozpropagował paragwajski napar w naszym kraju i zwrócił uwagę na jego niesamowite właściwości.

Comments are closed.