Korzyści wynikające z czytania składu produktu

Niemal każdy produkt musi posiadać na swoim opakowaniu etykietę, która będzie zawierać ściśle określone informacje. Należy do nich między innymi obowiązek umieszczania składu oraz referencyjnej wartości spożycia. Mimo tego, że dostęp do tych informacji jest powszechny, konsumenci jeszcze niechętnie zapoznają się z tymi informacji. Jakie jednak korzyści można odnieść, jeśli zacznie przywiązywać się do tego większą uwagę?

Świadomy konsument

Bez względu na to czy szukamy informacji o tym jak schudnąć czy o tym jak po prostu zacząć zdrowiej się odżywiać natrafiamy na informację o tym, że powinniśmy analizować skład produktów, które kupujemy. Nie do końca jednak zdajemy sobie sprawę z tego jakie korzyści może to przynieść. Myślimy, że między produktami mogą występować pewne różnice w składzie, ale przecież ketchup to ketchup. Trochę lepszy, trochę gorszy, ale nie ma to dużego znaczenia dla naszego zdrowia. Nie ma jednak nic bardziej mylnego. Zapewne nie wpłynie na nas źle spożycie gorszej jakości produktu od czasu do czasu, ale jeżeli na właśnie takich opiera się nasza codzienna dieta to jest to prosta droga do przeróżnych problemów zdrowotnych. Warto uzmysłowić sobie, że analizowanie składu produktów to nie tylko wymyślny trend, ale także czynność, z której czerpiemy ogromne korzyści.

1. Dowiesz się co konkretnie kupujesz.
Dzięki czytaniu etykiet jesteśmy w stanie dowiedzieć się z czego tak naprawdę składają się wybierane przez nas produkty. Często wybieramy te, które kupowaliśmy lub wcześniej lub te, które są reklamowane w telewizji. Nie zawsze jednak znana marka oznacza dobrą jakość. Zazwyczaj jednak popularność idzie w parze z większą ceną. Nierzadko możemy się mocno zdziwić co jest do nich dodawane. Z pozoru każdy produkt wygląda tak samo, jednak skład ukazuje z czym tak naprawdę mamy do czynienia. Porównując ze sobą dane produkty jesteśmy w stanie zobaczyć ile jest w nich stosowanych składników, na których nam zależy. Przykładowo, w ketchupie powinna to być duża ilość pomidorów, a nie woda i zagęszczacze, a w musli przeważającą częścią powinny być owoce i płatki, a nie cukry i tłuszcze. Błędnie więc wychodzimy z założenia, że różnice między produktami są minimalne. Zazwyczaj produkty znacząco różnią się od siebie składem, a często nie ma to przełożenia na cenę.

Zobacz także:  Sposoby na zdrowsze odżywianie dla zabieganych

2. Nie będziesz przepłacać.
Zdrowe żywienie nie jest jednoznaczne z drogim żywieniem. Niekiedy chcąc lepiej się odżywiać możesz błędnie wychodzić z założenia, że kupisz droższy produkt tylko dlatego, że oznaczony jest na przykład jako „bez cukru”. Często się jednak zdarza, że są w nich stosowane zamienniki cukru, na przykład syrop glukozowo-fruktozowy, który powoduje duże wahania insuliny, co może w następstwie sprzyjać rozwojowi cukrzycy typu 2. Dodatkowo, zapłacisz za niego często więcej, a wcale nie jest lepszy jakościowo. Warto więc analizować skład, a nie kierować się ceną. Niestety produkt jest bowiem warty tyle ile jest w stanie zapłacić za niego konsument.

3. Nie będziesz już dłużej podatny na chwyty marketingowe.
Nie wiedząc, że gwarancją spełniania danych norm przez produkt jest posiadanie przez niego odpowiedniego certyfikatu łatwo możemy wybrać produkt, który w nazwie ma na przykład „naturalny”. Podświadomie będzie on się wydawał nam lepszej jakości, ale wcale nie musi taki być. Co więcej, nawet produkty oznakowane certyfikatem mogą nie być najlepsze dla naszego zdrowia, przykładowo, jogurt oznaczony jako BIO może posiadać w sobie bardzo dużą ilość zbędnego trzcinowego cukru BIO. Poza tym w łatwy sposób zweryfikujesz czy popularne produkty, które są ogólnie uznawane za zdrowe faktycznie takie są.

Zobacz także:  Walka z bezsennością - rola odpowiedniej diety

4. Będziesz mieć pewność, że dbasz o zdrowie najlepiej jak potrafisz.
Nie ma zdrowej diety bez świadomych wyborów, a świadomych wyborów bez czytania składów. Jedynie to jest w stanie zapewnić nam, że dostarczamy do swojego organizmu niezbędne mu składniki odżywcze oraz nie narażamy go na różne choroby poprzez wybieranie produktów o wątpliwym składzie. Dzięki analizowaniu składników możemy zobaczyć czy nie przyjmujemy na przykład za dużo cukru lub soli.

5. Przejmiesz kontrolę nad swoją wagą.
Odchudzanie wymaga od nas szczególnego zwrócenia uwagi na to co konkretnie dostarczamy do naszego ciała. Chcąc schudnąć musimy być pewni, że nie przyjmujemy za mało lub za dużo kalorii oraz w jakie składniki odżywcze zaopatrujemy swój organizm. Odchudzanie zazwyczaj jest wynikiem złych nawyków żywieniowych, a poznanie składu produktu umożliwi nam uzyskanie kontroli nad tym co jemy. Często zdarza się bowiem, że osoby, które się odchudzają wybierają produkty, które wydają im się zdrowsze, ale tak naprawdę takie nie są. Dieta okazuje się wtedy nieskuteczna, a my jesteśmy zawiedzeni bo przecież zaczęliśmy pozornie lepiej się odżywiać.

Zobacz także:  W którym panstwie jest najzdrowiej?

6. Dasz przykład innym.
Jeżeli jesteś osobą, która zaopatruje w produkty swoją rodzinę to dbasz również o ich zdrowie. Dodatkowo, masz ogromny wpływ na to, po jakie produkty będą oni sięgać w przyszłości. Świat idzie do przodu w wielu kwestiach. Coraz więcej uwagi poświęca się ekologii, przede wszystkim segregacji śmieci. Ta zmiana nie nastąpiła z dnia na dzień, ale postęp społeczeństwa w tym zakresie stał się możliwy dlatego, że coraz więcej osób posiada odpowiednią wiedzę w tym zakresie, a to sprawia, że temat ten jest coraz bardziej nagłaśniany. Dokładnie tak samo jest w kwestii żywienia. Jednostka ma ogromny wpływ na całe społeczeństwo. Zmieniając siebie wywołujemy efekt domino, który w przyszłości skutkować będzie lepszymi jakościowo produktami tworzonymi przez producentów oraz lepszym zdrowiem społeczeństwa.

7. Uzyskasz satysfakcję.
Nie ma lepszego uczucia niż świadomość, że mamy kontrolę nad swoim życiem. Efekt w postaci zdrowszego i szczuplejszego ciała sprawi, że będziemy niezwykle zadowoleni z podjętego kroku w postaci zwracania uwagi na skład wybieranych produktów.

Comments are closed.