Kryteria wyboru produktów lepszych dla zdrowia

Chcąc odżywiać się zdrowiej niż dotychczas często gubimy się w gąszczu różnorodności dostępnych produktów na rynku. Mamy do wyboru ogrom sklepów, a w nich jeszcze więcej produktów. Stając przed daną półką często zastanawiamy się jak wybrać spośród tylu rzeczy tą, która jest najbardziej korzystna dla naszego zdrowia.

Czy zdrowa dieta musi być droga?

Często wydaje nam się, że zdrowa dieta wymaga od nas posiadania nie lada majątku. Zazwyczaj bowiem kojarzy nam się ona z produktami ekologicznymi, które nie raz posiadają odrębne półki w sklepie, a przy tym dużo wyższe ceny, niż produkty nieoznaczone taką nazwą. Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego na co tak naprawdę należy zwracać uwagę, aby wybierać produkty lepszej jakości, a przy okazji nie przepłacać. Każdy, bez względu na sytuację materialną jest w stanie wybierać zdrowsze produkty. Aby jednak to robić, należy umieć je prawidłowo rozpoznawać. Warto więc swoją przygodę ze zmianą nawyków żywieniowych rozpocząć od poszerzenia wiedzy na ten temat tak, aby świadomie podejmować decyzje podczas robienia zakupów. Należy też pamiętać, że zdrowa dieta to nie tylko lepsze jakościowo produkty, ale przede wszystkim takie, które pokrywają zapotrzebowanie naszego organizmu na dane składniki odżywcze. Pierwszym krokiem powinno więc być poznanie tego, czego wymaga nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania, a następnie dobór takich produktów, które o to zadbają.

Zobacz także:  Wpływ częstotliwości spożywania posiłków na organizm

Czy BIO znaczy zdrowsze?

Żywność BIO powinna być oznaczona specjalnym logo z zielonym liściem. Takie oznakowanie gwarantuje nam, że produkt oznaczony takim symbolem pochodzi z rolnictwa ekologicznego. Oznacza to, że nie posiadają one żadnych konserwantów. Żywność ta nie może być opryskiwana środkami ochrony roślin. Nie należy jednak bezgranicznie wierzyć, że producenci nie ulepszają smaku zbędnymi składnikami. Nawet w przypadku produktów z oznaczeniem BIO powinniśmy dokładnie analizować skład, ponieważ czasem zdarza się, że producenci dodają do nich na przykład dużą ilość… cukru trzcinowego bio. Nie raz sprawia to, że taki produkt może wypadać gorzej niż ten bez oznaczenia. Jeżeli chcemy kupować produkty ekologiczne to nic nie stoi nam na przeszkodzie, ale nie zwalnia nas to z konieczności analizowania składu.

Jak analizować skład produktu?

Pierwszą zasadą o jakiej należy pamiętać jest to, że składniki na etykiecie podane są w kolejności od tych, których znajduje się w produkcie najwięcej. Z tego właśnie względu jeżeli dany składnik jest na którymś z pierwszych trzech miejsc z pewnością oznacza to, że jest go w nim bardzo dużo. Przed przystąpieniem do zakupów warto zaznajomić się z tym, na co zwracać szczególną uwagę w składzie.

• Cukier
Niemal każdy, kto nigdy wcześniej nie zawracał sobie głowy czytaniem etykiet, a w końcu to zrobił, doznaje szoku dowiadując się, że cukier jest niemal wszędzie. Dzieje się tak dlatego, że jest to bardzo tani sposób na poprawę smaku konkretnego produktu, a dobry smak jest gwarancją jego częstszego wyboru przez konsumenta. Na szczęście, coraz więcej ludzi zaczyna bardziej zwracać uwagę na to co je i zaczyna zmieniać swoje nawyki żywieniowe, nie wspierając takich praktyk. Cukier możemy znaleźć niemal we wszystkich kategoriach, od słodyczy, przez ketchupy po przetwory mleczne. Jednak nie tylko na jego obecność powinniśmy zwracać uwagę analizując skład. Producenci coraz częściej stosują bowiem jego zamienniki. Możemy więc się natknąć na syrop glukozowo-fruktozowy, aspartam, sacharyna, acesulfam K. Warte szczególnej uwagi jest to, że takie produkty mogą być oznaczone jako „bez cukru”. Widząc któryś z tych składników powinniśmy dokładnie zastanowić się nad tym czy chcemy zakupić taki produkt. Udowodnione jest bowiem, że przy dłuższym stosowaniu tych substancji zwiększa się prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów, a skoro dodawane są one niemal do każdego produktu jest to bardzo realne ryzyko. Cukier może również być zastąpiony za pomocą stewii lub erytrytolu, które po przebadaniu zostały uznane za bezpieczne dla zdrowia. Oczywiście, najlepszym wyborem będzie taki produkt, który nie wymaga sztucznego polepszania smaku.

Zobacz także:  Mity na temat odchudzania, czyli czego należy się wystrzegać

• Tłuszcze trans
Tłuszcze te mają ogromny wpływ na zwiększanie „złego” cholesterolu, powodując większe ryzyko zachorowania na chorobę niedokrwienną serca. W składzie możemy je znaleźć przede wszystkim pod nazwą „tłuszcze częściowo utwardzone”. Nie ma za to znaczenia ich źródło pochodzenia. Bez względu na to czy jest to tłuszcz palmowy, rzepakowy, sojowy czy shea – jeżeli jest on częściowo utwardzony to nie ma żadnych korzystnych właściwości dla zdrowia.

• Dodatki oznaczone jako „E”
Niektóre składniki mogą być oznaczone skrótem rozpoczynającym się literą „E”. Nie wszystkie są mają jednak negatywny wpływ na nasze zdrowie, dlatego warto za każdym razem sprawdzać co konkretnie kryje się pod danym oznaczeniem.

• Sól
Jego nadmierne spożycie może prowadzić do nadciśnienia tętniczego, dlatego warto ograniczać jego spożycie tam, gdzie nie jest ono konieczne. Jest ona powszechnie stosowana w wielu produktach, ale szczególnie należy uważać na mieszanki przypraw.

Czym jest wartość odżywcza?

Przy wyborze produktów należy również zwracać uwagę na wartości odżywcze. Informacja na etykiecie obejmuje wartość energetyczną, tłuszcz, węglowodany, cukry, błonnik, białko oraz sól. Podane są ich wartości w przeliczeniu na daną porcję, ale szczególnie istotne do porównań dla konsumentów jest %RWS. Jest to dzienna referencyjna wartość spożycia danego składnika odżywczego wyznaczona dla przeciętnej osoby spożywającej około 2000 kcal. Obliczona wartość podana jest w procentach, dzięki czemu możemy w łatwy sposób zobaczyć co dominuje w danym produkcie. Dzięki temu możemy w przybliżeniu ocenić ile składników odżywczych dostarczamy do naszego organizmu.

Zobacz także:  Prawidłowe odżywianie - dieta dla kobiet w ciąży

Comments are closed.