Moc orzechów i nie tylko w trakcie diety

Jedz orzechy, będziesz mądrzejszy!

Pewnie wielu z nas słyszało w dzieciństwie, że orzechy jeść warto, ponieważ to właśnie od nich staniemy się mądrzejsi. Można się z tym zgodzić, ale jest to umowna zgoda i tylko w pewnym stopniu. Jedzenie orzechów nie spowoduje, że iloraz inteligencji podskoczy znienacka z miernego na ponadprzeciętny, a my staniemy się chodzącymi omnibusami. Wysoka zawartość witamin z grupy B spowoduje jednak, że nasz układ nerwowy zacznie sprawniej pracować. Jest w tym wobec tego jedynie ułamek prawdy, co nie zmienia faktu, że orzechy stanowią niezwykłą grupę produktów i istnieje sporo argumentów, które przemawiają za tym, aby wprowadzić je na stałe do naszego codziennego menu.

Które orzechy sprawdzą się w diecie odchudzającej?

Osoby decydujące się na rozpoczęcie diety odchudzającej są z reguły dosyć sceptycznie nastawione do spożywania orzechów w jakiejkolwiek postaci. Chociaż pyszne, to przecież wysokokaloryczne i z dużą zawartością tłuszczów. Przecież akurat w trakcie diety odchudzającej powinniśmy unikać takich kalorycznych bomb. Nic bardziej mylnego! Orzechy faktycznie należą do grupy podowoców, które są wyjątkowo kaloryczne, ale ich tłuszcze nie są groźne dla ludzkiego organizmu, a szereg innych walorów odżywczych przemawia za tym, aby mimo wszystko wdrożyć je do naszej diety, nawet jeśli jesteśmy na etapie pozbywania się zbędnych kilogramów. Naukowcy uważają, że spożywanie owoców włoskich w umiarkowanej ilości może wpłynąć korzystnie na przyspieszenie redukcji tkanki tłuszczowej, co w efekcie oznacza jedno – jedz orzechy, szybciej schudniesz.

Zobacz także:  Co zdrowa dieta może zmienić w życiu?

Orzechy i ich nadzwyczajny potencjał

Orzechy to po trosze zaniedbane produkty spożywcze. Biorąc pod uwagę ich lecznicze i prozdrowotne walory, powinny być co najmniej ubóstwiane. Tymczasem najczęściej wykorzystujemy je jako dodatek do domowych wypieków lun kupujemy mniej zdrowe wersje z dodatkiem ogromnych ilości soli i substancji chemicznych. Dietetycy nalegają, aby orzechy w naturalnej postaci były spożywane na co dzień w postaci pysznej przekąski między głównymi posiłkami. Zaledwie garść orzechów to porcja dodatkowej energii. Orzechy są niesłychanie istotne w zapobieganiu chorobom serca i z tego powodu lekarze na całym świecie nawołują, aby zadbać o codzienne dostarczanie sobie tych cudotwórców choćby w niewielkiej ilości. Tuż obok mięsa stanowią źródło cennego białka, a także błonnika, który z kolei odpowiada za prawidłową pracę jelit oraz prawidłowy przebieg procesów trawiennych. Orzechy to prawdziwy skarbiec pełen najistotniejszych minerałów, m.in. magnezu, żelaza, wapnia oraz potasu. Wybór jest ogromny, chociaż w diecie odchudzającej szczególnie zaleca się migdały, ponieważ są najmniej kaloryczne. Należy jednak pamiętać, że jedna garść jakichkolwiek orzechów nie przyczyni się do nabrania kilogramów, a z pewnością spełni w dużej mierze zapotrzebowanie na wiele potrzebnych w ciągu dnia składników. Spożywanie orzechów w umiarkowanej ilości pomoże również w regulacji poziomu cholesterolu, a także wzmocni układ naczyniowy.

Zobacz także:  Jak znaleźć substytuty naszych ulubionych produktów?

W małej garści dużo zdrowia

Jeszcze kilka lat temu sceptycyzm dotyczący spożywania orzechów w trakcie diety odchudzającej nie znał granic. Dzisiaj sytuacja jest dokładnie odwrotna. Dietetycy zalecają, a w niektórych przypadkach nakazują ich spożywanie, bo wieloletnie badania wykazują, że ich wartości odżywcze znacznie przewyższają minus, jakim jest wysoka kaloryczność. Połączenie diety z wysiłkiem fizycznym sprawi, że w żaden sposób nie odczujemy obciążenia kalorycznego. W dietach wegetariańskich to idealny sposób na pozyskiwanie potrzebnego białka. Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych nienasyconych powoduje, że umiarkowane jedzenie orzechów przyspieszy proces spalania tkanki tłuszczowej. Jeszcze większym uznaniem powinny cieszyć się wśród diabetyków, ponieważ wieloletnie badania wykazały, że orzechy mogą pomagać w walce z cukrzycą, regulując poziom glukozy oraz insuliny. Bez względu na to, czy obecnie jesteśmy na diecie odchudzającej czy nie, spożywanie orzechów to znacznie lepszy wariant dla naszego żołądka niż inne słone przekąski dostępne w sklepach, które pełne są emulgatorów, barwników, dodatków syntetycznych i chemicznych związków podbijających smak. W trosce o nasze zdrowie powinniśmy zrezygnować z przekąsek, które nie wnoszą niczego z wyjątkiem szkodliwej chemii.

Zobacz także:  Warzywa i ich niezwykłe właściwości zdrowotne
[h5]Zdrowe przekąski w trakcie diety[/h5]

Jeżeli przekąska w postaci orzechów do nas nie przemawia, a dieta zakłada, że między posiłkami powinniśmy przekąsić niewielką porcję czegoś zdrowego, to może warto pomyśleć o płatkach owsianych? Płatki owsiane, podobnie jak orzechy, stanowią źródło potasu, żelaza, magnezu oraz cynku. Posiadają również dużą ilość beta-glukanów odpowiadających między innymi za obniżenie cholesterolu oraz cukru we krwi. Płatki owsiane coraz częściej pojawiają się w formie batoników, ale to pułapka kaloryczna, ponieważ na ogół posiadają niepożądany cukier. Jedną z powszechniejszych metod spożywania płatków owsianych jest dodanie ich do mleka lub jogurtu. Desery na bazie jogurtu, z płatkami owsianymi i garścią świeżych owoców to idealny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie.
Kantalupa to kolejny pomysł na pyszną przekąskę w ciągu dnia. Egzotyczna nazwa tej odmiany melona wywodzi się z nazwy włoskiego miasteczka osadzonego niedaleko stolicy Włoch. Miasto zasłynęło z tego, że było pierwszym miastem w Europie, które zaczęło uprawę tych niezwykłych owoców. Wcześniej były hodowane wyłącznie w Azji oraz Afryce. Kantalupy to fantastyczne źródło beta-karotenu, witaminy A oraz witaminy B. Ze względu na dużą ilość potasu, możemy być pewni, że nasza umiejętność koncentracji znacząco się poprawi, a regularne spożywanie melona przyczyni się do poprawy kondycji układu immunologicznego.

Comments are closed.