Zmiana nawyków żywieniowych na zdrowsze nie raz okazuje się trudniejsza niż początkowo myślimy. Nie dość, że musimy pracować nad swoimi przyzwyczajeniami to dodatkowo wymaga to od nas poszerzania swojej wiedzy na ten temat. Dobre zdrowie jest warte podejmowania wszelkiego wysiłku. Warto jednak maksymalnie ułatwić sobie zadanie i skorzystać z porad, które pomogą w sprawnym dokonaniu zakupów.
Zaplanowanie zakupów
Zastanów się na ile dni chcesz się zaopatrzyć i stwórz listę niezbędnych produktów. Dzięki temu z jednej strony będziesz mieć pewność, że niczego ci nie zabraknie, a z drugiej strony nie kupisz rzeczy, których tak naprawdę nie potrzebujesz. Najlepiej jest zastanowić nad konkretnymi potrawami, które będziemy chcieli przygotowywać w następnych dniach i na tej podstawie spisać listę produktów. Warto jest zaplanować wszystkie posiłki, od śniadania aż po kolację, a do tego dodać dodatkowe szybkie przekąski w razie gdybyśmy musieli zmienić swój plan – mogą być to na przykład owoce lub jogurty.
Wybierz odpowiednią porę
Nigdy nie powinno się chodzić na zakupy gdy jest się głodnym. Udowodniono, że wpływa to na to jakie wybory podejmujemy. Jest bardzo prawdopodobne, że idąc głodnym na zakupy, kupimy więcej lub gorszej jakości produkty. Wynika to z tego, że nie zastanawiamy się nad składem danej rzeczy, zależy nam bowiem na szybkim wrzuceniu jej do koszyka. Z tego samego względu powinniśmy unikać robienia zakupów pod wpływem presji. Jeżeli się spieszymy lepiej zrezygnować z robienia dużych zakupów. Na takie wybierzmy wolny dzień, gdy na spokojnie będziemy mogli zastanowić się który produkt chcemy kupić. Jest to szczególnie istotne zwłaszcza przez pierwszy okres wdrażania nowej diety, gdy nie mamy jeszcze swoich ulubionych produktów i dopiero uczymy się które z nich są warte uwagi. Poza tym, warto udać się do sklepu, który znamy. Dzięki temu nie będziemy poświęcać dodatkowego czasu na szukania odpowiedniej alejki i zapoznawania się z miejscem konkretnych produktów. Zakupy przebiegną wtedy szybciej i znacznie przyjemniej.
Podczas zakupów
Jeżeli już znajdziemy się w sklepie z przygotowaną listą produktów nie wystarczy jedynie wybrać którykolwiek z półki. Nie wszystkie produkty są bowiem takie same. Istnieją różni ich producenci, a to pociąga za sobą szereg dalszych rozbieżności. Proces produkcji może się różnić, ale przede wszystkim produkty posiadają bardzo różne składy. Nie zawsze droższy produkt, na szczęście, oznacza lepszy. Dodatkowo, producenci często zamieszczają na opakowaniach różne informacje, które są jedynie częściową prawdą. Mogą na przykład oznaczać produkt jako „bez cukru”, ale stosować jego zamienniki, takie jak syrop glukozowo-fruktozowy. Poza tym, my również możemy mieć błędne przekonania przez co wybierzemy daną rzecz tylko dlatego, że kojarzy nam się ze zdrowym trybem życia, na przykład musli, nawet nie weryfikując jego składu. Z tego powodu bardzo istotne jest, aby przed pójściem na zakupy uzyskać chociaż minimalną wiedzę na temat składów podawanych przez producentów tak, aby wybory podejmować bardziej świadomie.
Czytanie etykiet
– Kolejność składników ma znaczenie
Producenci zobowiązani są do podawania składu na etykietach produktu. Nie mogą jednak robić tego w dowolnej kolejności. Składniki zawsze uszeregowane są od tego, którego znajduje się w produkcie najwięcej do tego, którego jest najmniej. Jeżeli więc cukier znajduje się podium to oznacza, że jest go naprawdę sporo.
– Długość składu
Zaczynając czytać etykiety można szybko zauważyć, że niektóre produkty mają tam wypisaną niemal całą tablicę Mendelejewa. Nie warto kupować takich rzeczy, gdyż możemy być pewni, że jest on przekombinowany, ze zbędnymi polepszaczami smaku. Im krótszy skład, tym lepiej.
– Chwytliwe oznakowania
Uważaj na zdrowo brzmiące slogany „o obniżonej zawartości tłuszczu”, „bez cukru” oraz wiele, wiele innych, które mają sprawić, że produkt wyda ci się lepszy. Nie rezygnuj ze sprawdzania etykiety tylko dlatego, że widzisz wielki napis świadczący o tym, że dana rzecz jest zdrowsza. Przykładowo jogurty „o obniżonej zawartości tłuszczu” często mają dodane składniki mające na celu jego zagęszczenie. Naturalnie rolę taką spełnia właśnie tłuszcz, ale pozbywając się go producent musi naprawić jego konsystencję sztucznie. Poza tym, razem z tłuszczem usunięta zostaje część witamin. Może się więc okazać, że jogurt, który teoretycznie miał być według nas zdrowszy, tak naprawdę jest gorszej jakości.
– Osławione „E”
Przy czytaniu składów warto mieć na uwadze, że nie wszystkie dodatki mają niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Oczywiście, nie jesteśmy w stanie zapamiętać co się kryje pod tajemniczymi kodami zaczynającymi się od litery „E”, ale to nie znaczy, że nie mamy ich sprawdzać. Aby mieć pewność, że zastosowane dodatkowe substancje nie są szkodliwe warto zainstalować na telefonie jedną z aplikacji umożliwiających szybkie sprawdzenie danego oznakowania. Część z nich umożliwia nawet zeskanowanie danego kodu kreskowego, dzięki czemu jest w stanie nam od razu pokazać, które jego składniki są dobre, a które mogą negatywnie oddziaływać na nasze zdrowie. Warto z nich korzystać zwłaszcza na początku naszej drogi ze zdrowym żywieniem. Po pewnym czasie sami dostrzeżemy, że wiemy już na co zwracać szczególną uwagę, a co nie jest groźne.
Na początku zmiana nawyków żywieniowych może nas trochę przytłoczyć. Będzie ona wymagała poświęcenia większej ilości czasu na wyszukanie potraw, które nam zasmakują oraz na sam proces zakupowy. Warto jednak się nie zrażać, bo z czasem z pewnością będzie nam łatwiej. Zdobędziemy bowiem większą wiedzę na ten temat oraz znajdziemy swoje ulubione produkty, dzięki czemu nawet nie będziemy musieli się już dłużej zastanawiać nad wyborem danych rzeczy. Natomiast satysfakcja ze świadomości, że dbamy o swoje zdrowie będzie nieoceniona.