Długowieczność ma związek z tym, co jemy
Dożycie sędziwego wieku to kwestia, nad którą w pocie czoła pracują całe sztaby naukowców na całym świecie. Umieralność, choroby, dolegliwości, a także wpływ czynników zewnętrznych sprawiają, że umieramy w coraz niższym wieku. Zdawać by się mogło, że nie mamy istotnego wpływu na swoją długowieczność, jednak należy pamiętać, że w dużej mierze sami jesteśmy reżyserami własnego życia i że mamy realny wpływ na to, czy sobie pomożemy czy być może wszystko oddamy w ręce losu. Zbilansowana dieta to absolutna podstawa, która gwarantuje nam dostęp do najpotrzebniejszych składników, które odpowiadają za odpowiednie funkcjonowanie naszego organizmu. Brak wiedzy jednak powoduje, że często zajadamy się jedzeniem, które nie pomoże nam w żaden sposób, a właściwie pogorszy sprawę. Sekretem długowieczności jest oczywiście zdrowa żywność połączona z odpowiednią dawką wysiłku fizycznego. Istotna jest również kwestia tego, czym popijamy nasze posiłki i jaki wpływ wywierają na nas konkretne płyny.
Zielona herbata sekretem długowieczności
Udowodniono, że picie zielonej herbaty może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie ze względu na wysoką zawartość witaminy B, katechin oraz polifenoli. Szczególnym szacunkiem darzy się ją w Japonii i to właśnie mieszkańcy tego kraju przekonują, że regularne picie zielonej herbaty to najlepsze lekarstwo, które pomaga zwalczać niezliczoną ilość dolegliwości i schorzeń. Badania wykazują, że jest idealnym kompanem w walce z nadwagą ze względu na zawartość katechin, które pomagają likwidować tkankę tłuszczą, a jej spożywanie przyczyni się również do oczyszczania organizmu z różnego rodzaju toksyn. W krajach azjatyckich występuje o wiele więcej osób, które już jakiś czas temu przekroczyły wiek stu lat i wciąż cieszą się zarówno fantastyczną kondycją fizyczną, jak i psychiczną. Uważa się, że zielona herbata pomaga zapobiegać wszelkim chorobom związanym z demencją starczą, m.in. z Alzheimerem. Sposobów parzenia jest kilka. Jeśli natomiast zależy nam na właściwościach uspokajających, to powinniśmy parzyć ją odrobinę dłużej, w przeciwnym wypadku stworzymy napar o właściwościach zgoła odmiennych – pobudzających i dodających energii porównywalnej do wypicia jednej filiżanki kawy.
Osoby narażone bezustannie na działanie promieni słonecznych również powinny serwować sobie regularnie napary z zielonej herbaty, ponieważ udowodniono, że posiada właściwości, które skutecznie redukują ryzyko zachorowania na raka skóry. Regularne spożywanie nie powinno jednak przekraczać granic rozsądku, ponieważ zielone herbata w nadmiarze może doprowadzić do anemii.
Ryż zamiast ziemniaków sposobem na długie życie
Azjaci pytani o sposoby na długowieczność, w której uchodzą poniekąd za rekordzistów i ekspertów, odpowiadają, że kluczem jest naturalna dieta, ale podstawą tej diety nie musi być wbrew pozorom wyłącznie ryż. Ze swojej długowieczności słyną zwłaszcza mieszkańcy wyspy Okinawa. Naukowcy z różnych zakątków świata postanowili wziąć pod lupę mieszkańców tej wyspy i sprawdzić, na czym właściwie polega dieta i dlaczego tak dobrze się sprawdza. Okazało się, że jest przede wszystkim solidnie urozmaicona. Ta różnorodność każdego dnia, powoduje, że do organizmu napływają najcenniejsze minerały, witaminy, aminokwasy i związki. Drugą godną zainteresowania kwestią jest fakt, że w Okinawie panuje złota zasada polegająca na tym, aby nigdy nie najadać się do syta. Umiar jest absolutnie wskazany, a to przyczynia się do tego, że żołądek w żadnym momencie dnia niej jest przeciążony. Może wobec tego spokojnie pracować, a nie wymaga to od niego wytężonej pracy, której nie jest w stanie wykonać. Wielu posiłkom towarzyszy ryż, którego właściwości zdrowotne doceniono już w starożytności. Chociaż w Polsce bardzo długo królowały ziemniaki, to można powiedzieć, że tendencje zaczynają ulegać zmianie, a ryż w końcu zaczął się pojawiać częściej na naszych talerzach. To dobre posunięcie, ponieważ dzięki niemu dostarczamy sobie witaminy B, węglowodanów, a także potrzebnych minerałów. Ciekawostką jest również fakt, że ryż należy do produktów, które bardzo wolno się trawią, a zatem dłużej utrzymuje się poczucie sytości. Z tego właśnie powodu jest idealną bazą do posiłków dla osób, które są w trakcie diety odchudzającej.
Co zrobić, aby uaktywnić geny długowieczności
Długotrwałe analizy i badania potwierdziły, że istnieje pewna grupa produktów, które skutecznie pobudzają geny odpowiedzialne za długowieczność. Do produktów takich należy właśnie spora część kuchni śródziemnomorskiej, która bazuje na rybach, produktach pochodzenia roślinnego oraz tłuszczach roślinnych. Cząsteczki znajdujące się w tych produktach powodują, że geny odpowiedzialne za długowieczność zostają odpowiednio pobudzone, co przekłada się na realny efekt w rzeczywistości. Cząsteczki te skutecznie redukują aktywność genów, które mają wpływ na proces starzenia, co udowodniono w wielu badaniach naukowych. Warto wobec tego skupić się na produktach, które mogą sprawić, że dożyjemy sędziwego wieku, zwłaszcza że są to produkty na wyciągnięcie ręki. Rośliny strączkowe, orzechy, ryby, oliwa z oliwek, zioła oraz warzywa i owoce. Różnorodność, która zapewni bogactwo potrzebnych minerałów, ale w połączeniu z umiarem, który przyniesie ulgę żołądkowi i całemu układowi trawiennemu.
Jeżeli chcemy długo żyć, to musimy być aktywni
Zarówno badania na wyspie Okinawa, jak i potwierdzone badania uczonych na całym świecie dowodzą, że aktywność fizyczna jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania człowieka. Nikt nie wymaga od nas zawodowstwa w konkretnej dyscyplinie sportowej. Aktywnością nazywamy już zwykły spacer. Osoby, które rezygnują nawet z tego, nie będą się cieszyć dobrym zdrowiem na starość. O ile bieganie może skończyć się męczącą zadyszką, o tyle spacer może być przyjemną formą spędzenia wolnego czasu i warto raz na jakiś czas z tego skorzystać.