Przyprawy i ich znaczenie dla naszego zdrowia

Zioła w naszej kuchni i ich niespotykana moc

Przyprawy towarzyszą ludzkości od zarania dziejów, chociaż z pewnością nie w takim natężeniu jak obecnie. Stosowane do deserów, posiłków, a także jako wzmocnienie smaku porannej kawy. Przyprawy i zioła stały się produktem, bez którego kuchnia polska nie funkcjonuje. Warto jednak zapoznać się z właściwościami poszczególnych przypraw i dowiedzieć się, które z nich pomogą, np. w skutecznym odchudzaniu, usprawniając procesy trawienne, a które będą miały niebagatelny wpływ na nasze ogólne samopoczucie.

Cynamonowe szaleństwo w naszej kuchni

Kojarzy się przede wszystkim z okresem przedświątecznym, a jego aromat przywodzi na myśl domowe ognisko, ciepło oraz świąteczny rozgardiasz. Cynamon znalazł szerokie zastosowanie jako aromatyczny dodatek do domowych wypieków, a także rozgrzewająca przyprawa do gorących napojów. Ze względu na charakterystyczny i dominujący smak znajduje zarówno sporo uznania wśród entuzjastów, jak i pogardy wśród tych, którzy nie potrafią zaakceptować jego obecności w żadnym posiłku. Cynamon to przyprawa uzyskiwana z wysuszonej kory cynamonowca. Na przestrzeni wieków cynamon jawił się jako istny skarb natury, któremu należy się odpowiedni szacunek i wobec tego znajdował się w tym samym szeregu, co reszta drogocennych przedmiotów. Uważano, że jest afrodyzjakiem, a także jednym z głównych składników eliksiru młodości. Mniej więcej w szesnastym wieku zaczęto organizować potężne wyprawy do Cejlonu, które miały na celu eksploatację cynamonowców i dystrybucję kory tych niesamowitych drzew do Europy, która oszalała na punkcie tej przyprawy. Bardzo szybko okazało się, że najlepszym sposobem będzie stworzenie własnych upraw cynamonowców. Istotnym faktem o którym wówczas nie wiedziano jest kwestia właściwości leczniczych cynamonu. Badania wykazały, że ma działania przeciwbakteryjne, a wobec tego warto go stosować w przypadku przeziębień oraz dokuczliwych infekcji. Skutecznie pomaga pozbyć się problemów trawiennych, ale radzi sobie również zaskakująco dobrze w niwelowaniu skutków wrzodów oraz zgagi.

Zobacz także:  Sposoby na zdrowsze odżywianie dla zabieganych

Czarnuszka, czyli czarny kminek

Czarnuszka to przyprawa, która w Polsce zaczęła zyskiwać uznania stosunkowo niedawno, ale już zyskało miano jednej z najzdrowszych przypraw i stała się poniekąd wszechobecna. Nic w tym dziwnego. Właściwości zdrowotne czarnuszki sprawiają, że jest towarem rozchwytywanym i dodawanym niemal do wszystkich posiłków. Ta niezwykła przyprawa, dostępna na ogół w postaci czarnych ziaren (stąd nazwa) jest zalecana przez wielu dietetyków jako element stały dobrej i zdrowej diety. Czarny kminek skutecznie wzmacnia odporność, ale pomaga także w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych i jest zalecana astmatykom ze względu na łagodzące właściwości. Lekarze upierają się również, że posiada dobroczynny wpływ na osoby zmagające się z problemami reumatycznymi. Poza wszelkimi zdrowotnymi walorami, czarnuszka jest wyjątkowo smakowitym dodatkiem zarówno do dań mięsnych, jak i deserów na bazie jogurtu. Dieta uzupełniona o ziarna czarnuszki to dieta, która może korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie.

Kurkuma – żółta porcja zdrowia

Kurkuma to gatunek byliny z rodziny imbirowatych. To z pewnością również przyprawa, która wniesie odrobinę koloru do każdej potrawy. Charakterystyczna żółta barwa sprawia, że bardzo łatwo zlokalizować potrawę, w której się znajduje. Kurkuma to przyprawa, która cieszy się także dosyć dużym uznaniem w lecznictwie, ponieważ kurkumina, czyli barwnik nadający przyprawie nietuzinkowy pomarańczowo-żółty kolor, uchodzi za składnik, który skutecznie zapobiega powstawaniom chorobom nowotworowym. Badania wielu uczonych wskazują, że mieszkańcy Indii, skąd pochodzi kurkuma, znacznie rzadziej chorują na nowotwory, a do takiego stanu rzeczy przyczynia się właśnie spożywana regularnie kurkuma. Wielu ekspertów do spraw żywienia sugeruje dodawanie kurkumy do naszych posiłków właśnie z tego względu. W Polsce popularną przyprawą, a właściwie mieszanką przypraw zawierającą kurkumę jest curry. Taka mieszanka zawiera w sobie nie tylko kurkumę, ale także czarny pieprz, gorczyca, chilli, goździki, gałka muszkatołowa, kmin rzymski, kolendra, kozieradka, anyż oraz imbir. Tak powstała mieszanka stanowi istną skarbnicę zdrowia, ponieważ każda z przypraw cieszy się odrębnymi właściwościami leczniczymi, a dodawana do codziennych potraw może nie tylko uświetnić smak, ale także pozytywnie wpłynąć na cały organizm.

Zobacz także:  Najprostszy sposób na kontolowanie wagi - liczenie kalorii

{h5]Dlaczego imbir jest tak ważny?[/h5]

Korzeń imbiru od lat stanowi doskonały środek na chorobę lokomocyjną. Sproszkowany imbir dodany do herbaty tuż przed długą podróżą redukuje zupełnie objawy tej nieprzyjemnej dolegliwości, a koszmarna podróż staje się całkiem przyjemnie spędzonym czasem. Imbir zawiera mnóstwo substancji o działaniu leczniczym, a zwłaszcza substancje przeciwzapalne oraz antybakteryjne. Wiele kobiet docenia jego właściwości niwelujące znacząco bóle miesiączkowe. Imbir jest także drogocennym źródłem wielu witamin, m.in. witaminy C oraz witamin z grupy B. W wielu kręgach stosowany jest jako jedyny skuteczny środek zwalczający silne przeziębienia oraz środek doskonale radzący sobie z przewlekłym kaszlem i zapaleniem górnych dróg oddechowych. Bez wątpienia jest także niezwykle aromatyczną przyprawą, która pojawia się zarówno w deserach, jak i potrawach na słono. Regularne spożywanie korzenia imbiru może znacząco wpłynąć na kondycję całego układu oddechowego. W Polsce szczególnym uznaniem cieszą się napary przygotowywane na bazie korzenia imbiru. Sposób przygotowania jest wyjątkowo prostu, ponieważ wystarczy przez kwadrans gotować kawałeczki imbiru, a po ostudzeniu dodać odrobinę cytryny oraz miodu. Przygotowany w ten sposób napar jest nie tylko esencją zdrowia, ale także pyszną alternatywą dla herbaty lub jakiegokolwiek innego napoju.

Zobacz także:  Najlepsze sposoby na sprawdzanie postępów w odchudzaniu

Comments are closed.