Wegetarianizm – diety, z których można czerpać garściami

Bogate możliwości wegetariańskich potraw

Wśród mięsożerców panuje przekonanie, że wegetarianie poruszają się po świecie ostatkiem sił, brak białka pochodzenia zwierzęcego z pewnością daje im się we znaki, każdy posiłek to bezwartościowa sterta warzyw, a na talerzu zawsze brakuje tego jednego składnika, który sprawia, że zawartość zasługuje na miano obiadu. Nic bardziej mylnego. Brak potraw mięsnych nie oznacza jałowych i nudnych posiłków, w których brak fantazji i finezji. Wegetarianie to mistrzowie w przygotowywaniu zdrowych, pełnowartościowych i niezwykle ciekawych potraw, które znajdą swoich zwolenników również w kręgu mięsożerców. Swoimi innowacjami i kuchenną kreatywnością zaskakują bezustannie i to dlatego warto przyjrzeć się niektórym potrawom i przeanalizować ich walory zdrowotne oraz przydatne w diecie odchudzającej.

Czy dieta wegetariańska może być szkodliwa?

Jak bardzo wpłynie na człowieka wyeliminowanie mięsa z własnego jadłospisu? Niestety może wpłynąć i to dosyć solidnie, dlatego zanim postanowimy przejść na wegetarianizm, niezależnie od zaistniałych powodów, powinniśmy skonsultować się z lekarzem. Bardzo często podjęcie decyzji o rezygnacji z potraw mięsnych nie idzie w parze z dogłębnym przemyśleniem kwestii żywieniowej. Taka sytuacja może doprowadzić do poważnych zaburzeń wynikających z braku dostarczania organizmowi najpotrzebniejszych składników odżywczych. Wegetarianizm cieszy się w dzisiejszych czasach dobrą passą. Można śmiało powiedzieć, że taki bezmięsny styl życia stał się całkiem modny. Jednak należy zwrócić uwagę na to, że wegetarianizm jak każda dieta, musi być przede wszystkim realizowany z pomyślunkiem. Mądry wegetarianizm to taki, w którym uwzględnimy potrzebę dostarczenia organizmowi potrzebnych elementów w formie zastępczej. Warto wobec tego edukować się w kwestii zawartości niezbędnych składników poszczególnych produktów, aby dieta została uzupełniona o te, które w efekcie przejścia na wegetarianizm utraciła.

Zobacz także:  Czy katorżnicze diety mają jakiś sens?

Czym zastąpić potrawy mięsne?

Od jakiegoś czasu w Finlandii dostępny jest chleb, którego jednym z głównych składników są świerszcze. Świerszcze pochodzą z hodowli i ich przeznaczeniem jest trafienie na talerz Finów. Prace nad stworzeniem zamiennika dostawcy białka trwały od wielu lat i stały się priorytetem w pewnych kręgach. Z różnych przyczyn. Niektórzy uważają, że bardziej humanitarnym zdaje się być hodowanie świerszczy niż ubój zwierząt gospodarczych. Pewnym jest jednak fakt, że hodowla świerszczy jest zdecydowanie tańsza, a chleb z dodatkiem świerszczy jest fantastycznym uzupełnieniem białka. Wegetarianie jednak nie poradzą sobie ze świerszczami tak łatwo. Białka i innych składników należy szukać w produktach, które nie pochodzą od zwierząt. Od czego zacząć? Uważa się, że najlepszym zamiennikiem mięsa czerwonego jest soczewica. Ze względu na wysoką zawartość białka jest doceniana wśród wegetarian i przyrządzana na tysiące różnych sposobów – począwszy od zup, a skończywszy na pysznych burgerach. Na rynku dostępne są soczewica zielona, żółta oraz czerwona. Każda z nich jest źródłem potasu oraz witamin z grupy B. Regularne spożywanie soczewicy nie tylko zastąpi mięsne potrawy, ale przyczyni się również do zapobiegania różnym dolegliwościom, np. anemii czy miażdżycy. Tofu to kolejny element diety wegetariańskiej, który znalazł również swoich zwolenników wśród entuzjastów mięsa. Tofu to nic innego jak twarożek sojowy, który w pierwszej kolejności zyskał uznanie w krajach azjatyckich. Twarożek powstały z mleka sojowego jest fantastycznym źródłem przyswajalnego białka, ale dostarcza również sporo potasu, fosforu, witamin z grupy B oraz sodu. Tofu to element kuchni, którego nie da się szczegółowo opisać w kwestii smaku. Charakterystycznym jest, że sam w sobie nie posiada właściwie żadnego konkretnego smaku. Smak wyciągany jest za pomocą dodania innych składników. W Chinach najczęściej spożywa się go w formie przekąski z dodatkiem czosnku. Natomiast w Polsce dużą popularnością cieszą się potrawy mięsne z dodatkiem tofu. Równie popularnym elementem diety wegetariańskiej są kotleciki sojowe, które można dostać już w zasadzie każdym sklepie, a przygotowanie ich jest wyjątkowo proste. Wystarczy odrobina bulionu, warzyw i już mamy gotowe danie, które w smaku bardzo mocno przypomina mięsną potrawę. W wegetariańskiej diecie często pojawia się również bakłażan, który posiada mnóstwo właściwości dobroczynnych. Posiada sporo błonnika, który jest niezbędnym elementem każdej diety, ale dostarcza także fosfor, wapń oraz potas. Niska kaloryczność tych warzyw powoduje, że często pojawiają się w jadłospisie osób decydujących się na dietę odchudzającą.

Zobacz także:  Moc orzechów i nie tylko w trakcie diety

Weganie i dieta bez produktów pochodzenia zwierzęcego

Niektórzy z trudem wyobrażają sobie żywot wegetarian, chociaż ich dieta nie jest tak restrykcyjna jak dieta wegańska. Weganie nie dopuszczają do swojej diety żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, co w efekcie wiąże się z tym, że na ich talerzu nie pojawiają się nawet jajka. Dieta wegan jest wobec tego bogata w produkty zbożowe, warzywa i owoce. Uważa się, że ze względu na grupę krwi, nie każdy nadaje się do funkcjonowania w myśl diety wegańskiej, ale trzeba przyznać, że kreatywności w tej diecie nie brakuje. Przykładem są ogromne ilości powstających restauracji, które serwują wyłącznie danie wegańskie, a przyciągają grupy ludzi, którzy z weganizmem nie mają nic wspólnego. Nietypowe łączenie smaków, zastosowanie warzyw w rozmaitych kombinacjach sprawiają, że kuchnia wegańska jest niezwykle bogata i może dostarczyć fantastycznych doznań kulinarnych. Jest ponadto niezwykle zdrowa i przemyślana w taki sposób, aby organizm niczego nie stracił w związku z rezygnacją z produktów mięsnych i tych pochodzenia zwierzęcego.

Comments are closed.