Żywność ekologiczna i jak ją znaleźć

Ekologiczne jedzenie podstawą zdrowego jedzenia?

Żyjemy w czasach, w których produkt opatrzony napisem „eko” uważany jest za produkt lepszej jakości, przeznaczony dla osób, które dbają zarówno o siebie, jak i ekologię. Zaczynamy się buntować na myśl o kupowaniu produktów wytwarzanych masowo, bez zachowania jakichkolwiek pozorów związanych z humanitarnym pozyskiwaniem jedzenia, a także spożywaniu produktów, które są nasycone wyłącznie chemią. Dla części społeczeństwa ekologiczna żywność stała się sposobem na podniesienie własnego statusu w oczach innych, a dla reszty – krokiem milowym na drodze do prowadzenia zdrowego trybu życia. Jak natomiast faktycznie wygląda kwestia żywności ekologicznej i czy warto się do niej przekonać?

Ekologia vs. nasze zdrowie. Co warto wiedzieć?

Przede wszystkim należy sobie uzmysłowić, że prawdziwa żywność ekologiczna jest o wiele lepszym rozwiązaniem dla naszego organizmu niż żywność konwencjonalna. Powodem takiego stanu rzeczy jest niezmiennie skład poszczególnych produktów, który w przypadku eko jedzenia jest zredukowany o zawartość szkodliwych pestycydów i substancji rakotwórczych. To jeden z ważniejszych czynników sprawiających, że warto rozważyć kwestię pozyskiwania jedzenia i poszerzać świadomość dotyczącą tego, co jemy. Nasze zdrowie nam za to podziękuje i odwdzięczy się z nawiązką. Warto podkreślić, że żywność ekologiczna powstaje w stu procentach w zgodzie z naturalnymi procesami, a wobec tego, jedząc mięso, możemy być absolutnie pewni, że nie spożywamy dodatkowo niemile widzianych antybiotyków, substancji odpowiedzialnych za ekspresowy wzrost oraz związków chemicznych. To kolejny istotny powód, dla którego eko jedzenie stało się dosyć popularnym rozwiązaniem. Mięso pochodzące z przemysłowej produkcji nie należy do najlepszych gatunkowo, ponieważ ze względu na sposób karmienia, tj. zboża oraz soja, zawiera o wiele więcej tłuszczu niż w przypadku zwierząt hodowanych na mniejszych fermach i w odpowiednio lepszych warunkach. Badania wykazują, że konwencjonalna żywność, a w tym również owoce i warzywa, mogą być „zainfekowane” niezwykle szkodliwymi substancjami odpowiedzialnymi za pojawianie się różnych dolegliwości i chorób. Ekologiczna żywność stanowi dokładne przeciwieństwo, bo jej zwolennicy nie zgadzają się na obecność szkodliwych substancji, sztucznych nawozów i związków, dzięki którym faktycznie owoce i warzywa wyglądają imponująco, ale na ogól nie mają nic wspólnego ze zdrowiem.

Zobacz także:  Moc orzechów i nie tylko w trakcie diety

Po czym poznać produkty ekologiczne?

Warto wziąć pod uwagę fakt, że na wielu produktach pojawia się napis, który ma świadczyć o tym, że mamy do czynienia z producentem, któremu leży na sercu nasze dobre zdrowie. Etykieta z przekonującym napisem o zdrowej zawartości produktu nie świadczy jednak o tym, że mamy do czynienia z ekologiczną żywnością. Najczęściej mamy niestety do czynienia z producentami, którzy w ten sposób bazują na powszechnej już modzie kupowania wszystkiego, co posiada krzepiący napis „zdrowy”. Napis nie zastąpi jednak ważnego i jedynego istotnego certyfikatu świadczącego o tym, że faktycznie mamy do czynienia z produktem stworzonym zgodnie z wszelkimi zasadami natury. Kwestia produkowania ekologicznej żywności została uregulowana konkretnymi wymogami w Rozporządzeniu Rady i każdy produkt aspirujący do bycia produktem ekologicznym musi spełnić szereg warunków, aby go za taki uznano. Uznanie wiąże się z otrzymaniem certyfikatu, który widnieje na opakowaniu w postaci zielonego lista z napisem „Ekogwarancja – PTRE”. Produkt z takim logotypem jest produktem, który w stu procentach zasłużył sobie na miano zdrowej żywności. Warto poszukiwać na sklepowych półkach właśnie takich produktów, bo są one gwarancją na to, że w ich produkcji zadbano przede wszystkim o nasze zdrowie, dbając jednocześnie o pierwszorzędną jakość i smak. Owoce i warzywa z upraw ekologicznych to produkty o wysokiej zawartości wszystkich minerałów i pierwiastków. Składniki te na ogół są częścią składową poszczególnych produktów, ale eko rozwiązania sprawiają, że jest ich procentowo o wiele więcej niż w przypadku żywności konwencjonalnej. Produkcja ekologiczna redukuje ilość szkodliwych azotanów, a zwiększa ilość antyoksydantów.
Eko żywność jest przez wielu uważana za lepszą również pod względem smaku oraz wytrzymałości. Żyjąc w czasach, w których liczy się ilość, a nie jakość, wielu z nas nie jest w stanie zrozumieć, że jeszcze kilkadziesiąt lat temu ekologiczna produkcja była absolutną normą. Każdy wiedział jak smakuje jabłko, które nie zostało potraktowane sztucznymi substancjami. Konsumpcjonizm i silna potrzeba zarabiania ogromnych pieniędzy spowodowały dewaluację i w związku z tym doszliśmy do sytuacji, w której zdrowa żywność stała się produktem deficytowym i na wagę złota.

Zobacz także:  Najczęściej popełniane błędy w trakcie diety odchudzającej

Eko. Moda, która wyjdzie nam na zdrowie

Temat ekologicznej żywności znajduje się na językach całego świata. Naukowcy debatują, a cała reszta się temu przygląda i zastanawia, jak należy ugryźć temat. Dla jednych jest to wymysł producentów, którzy starają się znaleźć niszę i skupić uwagę klientów za pomocą chwytliwych haseł marketingowych, dla innych jedyna słuszna droga, która może uchronić ludzkość przed katastrofą. Niezaprzeczalnym faktem jest, że żywność ekologiczna nie należy do najtańszych. Odpowiednio wyższa cena jest spowodowana znacznie mniejszą wydajnością ferm i hodowli prywatnych producentów. Wyprodukowanie ekologicznego jedzenia jest bardziej czasochłonne, a w dodatku otrzymujemy produkt, który nie szkodzi, a pomaga – istotny czynnik decydujący po trosze o cenie. Niemniej, produkty z listkiem to zdecydowanie zdrowsza alternatywa i dlatego warto w nie inwestować, bo ta inwestycja na pewno się zwróci, i to z nawiązką.

Comments are closed.